knop bellenknop mailknop route

Fysiotherapie

leder mens is de hele dag in beweging op zijn/haar werk, sport en tijdens dagelijkse bezigheden. Als u lichamelijke klachten krijgt aan rug, nek of ergens anders in uw lichaam merkt u pas hoeveel u beweegt en wat deze beperking voor u betekent. Op dat moment is het heel plezierig dat u terecht kunt bij iemand die dat probleem samen met u in kaart brengt en voor oplossingen zorgt; de fysiotherapeut (specialist in bewegen).

Er is tegenwoordig geen verwijzing meer nodig van een arts; u kunt rechtstreeks een afspraak maken!

Meer info: www.fysiotherapie.nl

Manuele therapie

Elk mens is uniek in zijn houding en beweging. Manuele therapie is een specifieke therapie die zich richt op de beweging van gewrichten in het hele lichaam. Gewrichten die niet of niet voldoende bewegen kunnen oorzaak zijn van pijn in rug en/of nek (hoofdpijn), maar ook andere gewrichten als knie, schouder en heup kunnen klachten geven.

De manueel therapeut bepaalt, na onderzoek, welke techniek specifiek voor u van toepassing is.

Onze manueel therapeuten zijn: Martijn Christerus, Maaike de Graaf en Grietje Hoekstra

Meer informatie: Manuele Therapie

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. Onze kinderfysiotherapeut heeft een opleiding gedaan na de opleiding fysiotherapie. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van de motoriek van kinderen van nul tot achttien jaar. De kinderfysiotherapeut is in staat om een deskundig oordeel te geven over de problematiek van het bewegend functioneren van het kind (het diagnostisch proces).

Tevens is zij in staat om (dreigende) problematiek doelmatig en doeltreffend aan te pakken (het behandelproces). Hierdoor levert zij een positieve bijdrage aan een optimale participatie van het kind in zijn omgeving.

Het specifieke van kinderen is dat ze aan voortdurende verandering onderhevig zijn door groei en ontwikkeling. Verder onderscheidt de doelgroep zich door het feit dat ouders/verzorgers, en indien noodzakelijk ook anderen zoals bijvoorbeeld leerkrachten, worden betrokken bij het behandelproces.

Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport (als professional of amateur) of wil gaan sporten.

Wat doet de sportfysiotherapeut?

Mensen behandelen die na een ziekte of blessure weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij begeleidt en adviseert eveneens ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In de praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport deel uitmaakt van de therapie. De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De fysiotherapie richt zich niet alleen op het herstel van deze gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Sinds februari 2021 is Alan Kalt gestart met masteropleiding tot Sportfysiotherapeut en behandeld hij regelmatig mensen met sportgerelateerde aandoeningen. Als sportfysiotherapeut richt hij zich met name op behandeling, preventie en advies. Hij werkt nauw samen met huisartsen, sportartsen, specialisten en trainers/coaches.

 

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie specialiseert zich in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en/of met onbegrepen lichamelijke klachten.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.

Psychosomatische fysiotherapie begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hierbij worden alle lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrokken.

Bij ons op de praktijk is Anneke van der Bij gespecialiseerd psychosomatisch fysiotherapeut. 

Meer informatie: Psychosomatische Fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een officieel geregistreerde fysiotherapeutische specialisatie binnen de fysiotherapie. Binnen onze praktijk is Noortje Drijfhout geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij behandelt mannen en vrouwen met klachten die zich voordoen in en rond het bekkengebied. Tijdens de behandeling wordt men zich bewust van de bekkenbodemspieren, het bekken en andere spieren rond het bekken. U leert de verschillende spieren aan te spannen en te ontspannen, zodat deze in harmonie met elkaar kunnen samenwerken.

Bekkenfysiotherapie richt zich onder andere op:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting, incontinentie;
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; obstipatie;
  • de gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • fysiotherapeutische begeleiding bij operaties in de onderbuik;
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling (vroeger werden deze klachten ook wel bekkeninstabiliteit genoemd);
  • fysiotherapeutische begeleiding tijdens zwangerschap en na de bevalling.

    Meer informatie: Bekkenfysiotherapie


  • Schoudernetwerk

    logo schoudernetwerk

    Heeft u schouderklachten? Aangezien verscheidene schouderaandoeningen vergelijkbare klachten kunnen veroorzaken is het verstandig een afspraak te maken met een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut, zodat een juiste diagnose gesteld kan worden.

    Sinds 2015 zijn fysiotherapeuten Maaike de Graaf en Martijn van Delden aangesloten bij schoudernetwerk Friesland, onderdeel van schoudernetwerken Nederland, en dé specialisten bij schouderklachten. 

    Wat is schoudernetwerk Friesland?
    Schoudernetwerk Friesland is een werkgroep van fysiotherapeuten (waaronder manueel therapeuten en sportfysiotherapeuten) die gespecialiseerd zijn op gebied van diagnostiek en revalidatie van schouderaandoeningen. Binnen de organisatie is er sprake van een intensief samenwerkingsverband met orthopeden. Dit zorgt voor korte lijnen tussen orthopeed en therapeut bij post-operatieve schouderrevalidatie.

    20Schoudertherapeuten Martijn van Delden en Maaike de Graaf

    Kaak- en hoofdpijnklachten

    Na lage rug- en nekklachten zijn hoofdpijn- en kaakklachten de meest voorkomende klacht in ons bewegingsapparaat.

    Vaak worden deze klachten toegeschreven aan de (hoge)nek. Dr. Harry von Piekartz ontdekte een tiental jaren geleden dat niet alleen problemen in de nek oorzaak waren van verschijnselen als; pijn, duizeligheid, evenwichtsstoornissen en oorsuizen/-piepen, maar dat een verstoorde stand en/of beweging van het kaakgewricht eveneens van groot belang was voor bovengenoemde problematiek.

    F.O.I. (Functionele Osteopathie en Intergratie)

    De F.O.I. gaat er van uit dat alle gewrichten in het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staan. Als het ene gewricht niet optimaal functioneert dan heeft dit invloed op de rest van het bewegingsapparaat. Als het lichaam deze storingen niet meer kan compenseren dan zullen zich elders in het lichaam klachten ontwikkelen.

    Ook inwendige problematiek (organen) kunnen een dergelijke reactie in de wervelkolom teweeg brengen. Tijdens het onderzoek probeert de therapeut te bepalen welke wervels/gewrichten in uw lichaam niet goed staan of niet goed bewegen. Daarnaast kan de therapeut aan de hand van vragen duidelijk maken of problemen in de inwendige organen mogelijk invloed hebben op de stand en/of beweging van wervels en gewrichten.

    Meer informatie: www.funktionelle-integration.de/

    Dry Needling

    Dry Needling is een behandelmethode waarbij er met een dunne naald in een spier geprikt wordt. Het is een effectieve manier om problemen in spieren te behandelen. Door het aanprikken van de spier komt deze snel en langdurig tot ontspanning. Dry Needling wordt al jaren toegepast binnen de fysiotherapie. Bij ons op de praktijk zijn Hilde Hielkema en Martijn van Delden gespecialiseerd in deze behandelmethode.

    Beweegprogramma's

    Al enkele jaren wordt het beweegprogramma COPD aangeboden binnen onze praktijk.

    Vanaf januari 2014 is er gestart met een beweegprogramma obesitas en diabetes. Deze beweeggroep zal bij voldoende aanmeldingen steeds weer opnieuw worden aangeboden.

    Chronisch zorgnet

    CronischZorgNet

    Chronisch ZorgNet is hét landelijke netwerk van ruim 2750 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV, etalagebenen), COPD, astma en hartaandoeningen.Chronisch ZorgNet is hét landelijke netwerk van ruim 2750 gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden (PAV, etalagebenen), COPD, astma en hartaandoeningen.

    Chronisch ZorgNet werd ruim tien jaar geleden opgericht voor patiënten met ‘etalagebenen’, ofwel perifeer arterieel vaatlijden onder de naam ClaudicatioNet. Chronisch ZorgNet bouwt die bewezen succesvolle aanpak in kwaliteit én kosten nu verder uit naar de behandeling van andere chronische aandoeningen, te beginnen met de behandeling van hartpatiënten en patiënten met COPD.
    Chronisch ZorgNet werkt continu aan het verbeteren van de zorg voor de patiënten met chronische aandoeningen, zo dicht mogelijk bij huis in sterke netwerken met andere zorgverleners en in nauwe samenwerking met diverse beroeps- en patiëntverenigingen.

    Voor meer informatie kijk op: Chronisch Zorgnet

    Bij ons op de praktijk zijn Anneke van der Bij, Laura van den Bosch, Martijn Christerus en Alan Kalt aangesloten bij chronisch zorgnet

    zorgnet 3

    Echografie

    Echografie is een pijnvrije onderzoeksmethode waarbij je als ware in het lichaam kunt kijken zonder er in te hoeven snijden. Met behulp van geluidsgolven wordt een beeld gemaakt van de onderliggende weefsels. Met echografie kunnen we botten, gewrichten, banden, slijmbeurzen, pezen, spieren, zenuwen, bloedvaten en bindweefsel in kaart brengen

    Bij ons in de praktijk zal echografie met name worden toegepast voor klachten aan het bewegingsapparaat. Het kan als aanvulling worden gezien op ons klinische onderzoek.

    Voordelen van een echografie onderzoek zijn:

  • Het is pijnvrij
  • Het is makkelijk toepasbaar
  • Het brengt geen schade toe aan het lichaam

  • Echografie kan worden toegepast bij:

  • Schouderklachten
  • Elleboogklachten
  • Hand-/polsklachten
  • Heupklachten
  • Knieklachten
  • Enkel-/voetklachten

  • Bij ons in de praktijk wordt echografie toegepast door Laura van den Bosch en Martijn van Delden.

    echografie algemeen foto

     

     

    Medical taping

    Met Medical taping concept wordt gebruik gemaakt van elasticiteit van tape om weefsels te ondersteunen in hun functie waardoor activiteit/bewegingsvrijheid behouden blijft. Het immobiliseren wordt hiermee voorkomen. De tape geeft drukvermindering op de opperhuid waardoor bloedcirculatie en lymfeafvoer wordt hersteld. De druk op de zenuwuiteinden die pijn voelen word verminderd en de ervaren pijn wordt direct minder. Hierdoor blijft de cliënt meer in beweging.

    Samengevat zorgt het Medical taping concept voor:

    • Een verbeterde spierfunctie door spanningsvermindering op de spieren
    • Belemmeringen in het bloedcirculatie en lymfeafvoer
    • Het zorgt voor pijndemping
    • Verbeteren van functie van gewrichten
    • Reduceren van ontstekingen en vochtophopingen

    In de praktijk zijn meerder therapeuten die deze cursus hebben gevolgd. De tape die wij gebruiken is een veilig, latexvrij product dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

    Meer informatie: www.fysiotape.nl

    Parkinsonnet

    Binnen de praktijk bieden wij oefengroepen en lokale behandelingen aan gericht op mensen met Parkinson. Wij bieden drie trainingen per week aan van ruim een uur, volgens de richtlijnen van ParkinsonNet.

    ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkisonpatiënten. Meer dan 2000 zorgverleners (o.a. neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk.

    Rugtriathlon

    De Rugtriatlon is een specifieke trainingsprogramma voor mensen met chronische of herhaalde klachten in de rug, in combinatie met algeheel verminderde belastbaarheid door een lage trainingsgesteldheid.

    Doel van de Triatlontraining is:

    1. Uw lichaam langdurig sterker maken, waardoor u meer lichamelijke belasting aankunt

    2. Uw klachten verminderen en veelal volledig laten verdwijnen.

    Dit trainingsprogramma wordt door de meeste zorgverzekeraars voor een deel vergoed!

    Fitkids

    Wat is Fitkids?

    Fitkids is een fitness- en oefenprogramma opgezet door Stichting Fitkids voor kinderen van zes tot achttien jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. De kinderen trainen en bewegen gedurende een half jaar tot een jaar onder begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut.

    In een Fitkids-uur wordt er zowel individueel op fitnessapparatuur, als in groepsverband getraind. In groepsverband worden allerlei soorten sport en spel gedaan.

    ZwangerFit®

    Ben jij zwanger en wil je toch sporten?
    Je wilt sporten, maar je weet niet wat je kan en mag?
    Wil jij graag klachten voorkomen?

    Dan is ZwangerFit® wat voor jou!

    ZwangerFit® is:

    • Sporten op maat
    • Samen sporten met andere zwangere of pas bevallen vrouwen
    • Zowel informatief als bewegen
    • Sporten onder specialistische begeleiding
    • Ook voort te zetten na de bevalling

    Voetklachten

    De voet. Zolang hij zonder protesteren doet wat wij willen krijgt hij niet veel aandacht. Zo kiezen we vaak schoenen die mooi zijn en wordt minder gekeken naar wat de voet nodig heeft. Pas als we last hebben van onze voeten gebeurt er wat en dan zoeken we vaak de oplossing in het ondersteunen van de voet door steunzolen of aangepaste schoenen.Hierdoor nemen de klachten in eerste instantie af, maar de voet wordt lui. De spieren in de voeten hoeven minder te doen met als gevolg dat meer ondersteuning uiteindelijk nodig is. Dit kan ook anders! Door de voet te gaan trainen zodat de voetspieren sterker worden en gewrichten weer beter gaan bewegen.

    De voordelen van een getrainde voet:

    • Je voetspieren worden sterker.
    • Je staat beter.
    • De pijn (als je die hebt) zal sterk verminderen of verdwijnen.
    • De doorbloeding van je voeten wordt beter.
    • Je krijgt meer gevoel en daardoor verbeterd de balans.
    • Je hersenen maken weer contact met je voetspieren waardoor ze beter kunnen worden aangestuurd.
    • Je kunt weer lekker wandelen.
    • De versterkte voetspieren veranderen de stand van de voeten. Dit heeft ook een positieve invloed op de rest van de houding.

    Bij ons op de praktijk is Laura van den Bosch gespecialiseerd in het behandelen van voetklachten. Heeft u last van klachten in en/of rondom de voet dan kunt u met haar een afspraak maken. 

    Laura heeft haar opleiding tot erkend voetentrainer gevolgd bij voetentraining.nl. Naast de opleiding tot erkend voetentrainer voor therapeuten zijn er online trainingen voor mensen met voetklachten. Er zijn onder andere trainingen voor de hallux valgus, hielspoor, klauw- en hamertenen en metatarsalgie (voorvoetpijn). Ook biedt Voetentraining een korte en krachtige training voor iedereen die zijn of haar voeten gezond wil houden.

    Door het trainen van de spieren in je voeten, maak je de voet weer stevig en soepel. Daardoor verminder en voorkom je voetklachten.

    Klik op de banner hieronder en bekijk de mogelijkheden op de site van Voetentraining.nl

    voetentraining HORIZONTAAL KORT banner B

     

     

    Elleboog-, hand- en polstherapie

    Sinds maart 2021 bieden wij gespecialiseerde therapie aan voor elleboog-, hand- en polsklachten. Moniek Wezeman is afgestudeerd handtherapeut waardoor zij handtherapeutische kennis en vaardigheden in het complete spectrum van aandoeningen, letsels en operatieve ingrepen aan de hand, pols en onderarm heeft opgedaan. 

    Onze handen zijn kostbaar! Het zijn belangrijke en verfijnde onderdelen van ons lichaam waar we de gehele dag gebruik van maken. Heeft u bijvoorbeeld last van een polsbreuk na een ongeval? Elleboogklachten van computerwerk, reuma of andere klachten? Voor al uw elleboog-, pols-, hand-, en vingerklachten bent u bij Fysiotherapie Oosterwolde aan het juiste adres! 

    Handtherapie is een specialisatie binnen de vakgebieden fysiotherapie en ergotherapie en is gericht op klachten aan de hand, pols en onderarm. Handtherapie houdt zich bezig met aandoeningen van onder andere spieren, pezen, botten, zenuwen, huid en gewrichten van de arm, pols en hand. Binnen de handtherapie kunt u naast conservatief (zonder operatie) ook begeleid worden in de revalidatie na een operatie. Het centrale doel is om u zo goed mogelijk te kunnen laten functioneren met de arm/pols/hand in uw dagelijkse bezigheden en mede pijn te verminderen en het weefsel zo optimaal mogelijk te laten herstellen.

    Naast vinger-, hand-, pols- kneuzingen of breuken,  worden specifieke aandoeningen ook behandeld in de handtherapie. Enkele voorbeelden zijn:

    • Carpaal tunnel syndroom 
    • Triggerfinger
    • Dupuytren
    • Polsfractuur
    • Midcarpale instabiliteit van de pols
    • Artrose in de hand en pols gewrichten
    • Reumatoïde artritis
    • Ski-duim
    • Mallet vinger
    • lSL/LT/TFCC letsel
    • Luxaties
    • Peesontstekingen (bijvoorbeeld M. de Quervain)
    • Artrodese (vinger en pols)
    • Peesletsels
    • Overbelasting klachten (KANS, tennis-elleboog)

    Tijdens een behandeling kunnen de volgende therapievormen naar voren komen: informatie over weefselherstel, littekenbehandeling, verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, ondersteuning van souplesse van pezen en bindweefsel, oefeningen voor kracht en coördinatie, het aanmeten van een spalk en advies over het gebruik van de hand en pols in relatie tot de aandoening.

    Daarnaast kunt u bij ons terecht voor het maken van handspalken, vingerspalken, elleboogspalken en het aanmeten van oval 8. Ook bieden wij ergotherapeutische materialen en adviezen aan.