knop bellenknop mailknop route

 

Tips voor hardlopers: train je voetspieren!

Uit recent onderzoek blijkt dat het trainen van voetspieren bij hardlopers loont. Je hebt 2,4 keer minder kans op blessures na een voetspier-krachtprogramma. Hoe meer voetspierkracht, hoe minder kans dat je een blessure oploopt. Je moet wel over wat doorzettingsvermogen beschikken want de training is pas effectief na 4 tot 8 maanden. Benieuwd naar welke oefeningen er werden gedaan?

In dit artikel vind je op de tweede pagina alle oefeningen.

hardloopapp

Claudicatio Intermittens

Claudi-wat!? Claudicatio intermittens, beter bekend als ‘etalagebenen’, is een aandoening van de slagaders in de benen. Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, ten gevolge van de afzetting van vet in de wand van de slagader en van verharding of ‘verkalking’ van de wand van de slagader. Deze vernauwing zorgt ervoor dat er te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig en als dit niet door de slagaders geleverd kan worden, worden de spieren stram en pijnlijk. De pijn treedt het vaakst op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Wanneer men stopt met lopen, verdwijnt de pijn weer. Vandaar de naam etalagebenen: in het openbaar probeert men vaak de pijn te verbergen door even te pauzeren bij de etalage van een winkel. Naar schatting lijdt ruim 19% van de Nederlanders boven de 55 jaar aan een vorm van claudicatio intermittens.

Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte. Echter, factoren zoals roken, een te hoog cholesterolgehalte, ongezonde voeding, te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus zorgen ervoor dat het verkalken van de slagaders sterk versneld optreedt.

De eerste keus behandeling bij claudicatio intermittens is gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze looptherapie leidt tot verbetering in loopafstand, vergelijkbaar met de verbetering die wordt behaald bij een operatie van de vaten. Daarnaast verbeterd de algemene conditie door het ontwikkelen van een actievere leefstijl.

Ik (Alan Kalt) en mijn collega Martijn Christerus zijn gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeuten. Mocht u in aanmerking komen, dan zullen wij samen met u een behandeltraject starten. Hieronder bevindt zich een video ter aanvulling op bovenstaande.

https://www.youtube.com/watch?v=5kYtrY0aW08&t=198s

De scheve grote teen

Voetklachten komen veel voor en kunnen heel vervelend zijn. Er zijn een aantal voetklachten die heel goed middels fysiotherapie te behandelen zijn.

scheve teenDe scheve grote teen, ook wel hallux valgus genoemd, is daar een van. De oorzaak van het ontstaan van de scheve teen is niet bekend. Wel weten we dat mensen die schoenen dragen meer  hallux valgusklachten hebben dan wanneer mensen geen schoenen dragen.


Hoe komt het nu dat je teen scheef gaat staan? Hiervoor worden een aantal mogelijkheden gegeven:

 • Erfelijkheid (hier zijn de wetenschappers het nog niet over eens of dat zo is)
 • Te slappe voetspieren
 • Het dragen van smalle schoenen
 • Het dragen van hakken 
 • Als kind te kleine schoenen gedragen
 • Overgewicht

 • Waarom wordt een hallux valgus steeds erger?

  Een hallux valgus wordt steeds erger, omdat de botjes steeds meer gaan wijken. Bij een normale voet staan de twee gewrichtjes van de grote teen in het verlengde van het middenvoetsbeentje. Als je last hebt van een hallux valgus is dit niet meer het geval.
  De grote teen en het botstuk in de middenvoet wijzen allebei een andere kant uit. Hiermee verandert de stand van het gewricht van de grote teen en ook de trekrichting van de spieren. De scheve stand van de teen neemt toe naarmate je ouder wordt (en er niets tegen doet). Elk jaar neemt de scheefstand met 2 graden toe.

  Waarom doet een scheve teen pijn?

  Bij veel mensen doet een hallux valgus pijn, maar niet bij iedereen. Onderstaande oorzaken kunnen de pijn verklaren:

 • Irritatie van het gewrichtskraakbeen
 • Scheve tenen
 • Slijmbeursontsteking
 • Bij een hallux valgus staan de botten niet meer tegenover elkaar. Hierdoor kan de teen niet goed meer buigen bij het lopen. Je hebt dus geen goede afwikkeling meer. Dit wil zeggen dat tijdens het lopen de belasting in het gewricht niet gelijkmatig verdeeld wordt over het kraakbeen in het gewricht. Dit heeft als gevolg dat het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner wordt. Het slijmvlies van het gewricht raakt daardoor geïrriteerd, kan gaan zwellen en pijn doen.

  Knobbel doet ook pijn

  De slijmbeurs bij de bunion, of knobbel, kan ook pijn gaan doen. Tussen de huid en het gewricht van de grote teen zit namelijk niets. De huid ligt direct op het bot. Door de scheefstand drukt je schoen op de bunion. Dit geeft irritatie, waardoor er een slijmbeursontsteking kan ontstaan.

  Behandeling

  Je kunt een scheve grote teen goed behandelen zonder dat daar een operatie aan te pas komt. Is het gewricht van de grote teen nog beweeglijk, dan kun je een operatie voorkomen door te gaan oefenen! Zoals al eerder besproken kan een hallux valgus ontstaan door slappe voetspieren. Deze voetspieren kun je sterker maken door te trainen. Sterke voetspieren zorgen ervoor dat je grote teen zichzelf na verloop van tijd weer recht(er) kan zetten/gaat rekken.

  Kan een hallux valgus leiden tot meer klachten?

  Als je niets doet aan een hallux valgus wordt deze steeds erger. Dit kan, naast voetklachten, leiden tot pijnklachten in de rest van je lichaam. Een afwijkende houding van je voet, kan ervoor zorgen dat je gewoontehouding niet optimaal is, waardoor je pijnklachten krijgt in bijvoorbeeld je knieën,  heupen,  onderrug,  schouders en ga zo maar door.

  Denk je dat je een scheve teen hebt, vergelijk je grote teen dan eens met onderstaande afbeeldingen.

  cat scheve teen

  Als je meer wil weten over de scheve grote teen klik dan op onderstaande afbeelding of maak een afspraak bij Laura van den Bosch (tel. 0516-512775) om je voet te laten onderzoeken.

  Wil je alvast beginnen met wat oefeningen,  download dan hier de 4 gratis oefeningen voor de hallux valgus door op onderstaande afbeelding te klikken.

  scheveteen4oefeningen

   

   

  Fysiotherapie Oosterwolde behoudt plus status

  Onlangs is onze prakltijk weer door het KIWA bezocht en onderzocht. Doel van zo'n onderzoek is om te kijken of de praktijk alle processen op orde heeft. In een constructieve setting bleek dit het geval te zijn, zodat we onze status van pluspraktijk in ieder geval voor een jaar behouden.

  coronaflyer2Corona virus:

   

  CORONA-UPDATE
  Naar aanleiding van de verscherpte adviezen van het RIVM zijn wij genoodzaakt om een aantal maatregelen te nemen.

  De oefengroepen zullen voorlopig niet doorgaan. Wij voeren vooralsnog WEL 1 op 1 behandelingen uit. Hierbij vragen wij u om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Wij verzoeken u dringend om uw afspraak af te zeggen indien u klachten heeft van verkoudheid, hoesten of koorts. De afspraak in de praktijk kan eventueel in een telefonisch consult worden omgezet, dan kunnen wij u adviezen geven en huiswerkoefeningen toesturen. Dus heeft u klachten, neem dan contact op met uw therapeut om te overleggen.

  Wij houden de adviezen van de overheid, RIVM en KNGF (beroepsgroep Fysiotherapie) in de gaten, mochten hier aanvullingen en/of veranderingen plaatsvinden, dan zullen wij deze opvolgen en deze met u communiceren.

   

  Nieuwe kinderfysiotherapeute (in opleiding) Elsemiek Katerberg

  Vanaf mei 2019 is Elsemiek Katerberg ons team komen versterken als kinderfysiotherapeute in opleiding. Ze zal zich inzetten om kinderen met een achterstand in de bewegingsontwikkeling of problemen met bewegingsvaardigheden te begeleiden en te helpen.

  Ze is aanwezig op de maandag, woensdag en donderdag en zal werkzaam zijn op verschillende scholen en op de locaties De Brinkhof en Haulerwijk.

   

   

  OSense O-Sense